ΕΠΙΤΕΛΕΣΗ ΙΕΡΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Σάββατο στον Ιερό ναό της γεννήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστήρι της Ρούστιανης τελέσθηκε θεία λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των διατελεσάντων μοναχών στο ανωτέρω Μοναστήρι κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας από τους Ιερείς του χωριού μας Παπαγιώργη Δερνίκα και Παπασπύρο Τσιόκα.

Το μνημόσυνο αυτό καθιερώθηκε με πρωτοβουλία του αοιδίμου Παπαβασίλη Αντωνίου στις αρχές της δεκαετίας  του 1990 και έκτοτε τελείται κάθε χρόνο  προ του εορτασμού της γεννήσεως της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου. Για μας τους ορθοδόξους Έλληνες το μνημόσυνο αυτό είναι ιερό και επιβεβλημένο καθήκον προς τους διατελέσαντες μοναχούς στο ανωτέρω ιστορικό μοναστήρι. Είναι αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς  τους και ευκαιρία για μας να διατρανώσουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη και την οφειλόμενη τιμή σ’ αυτούς που κράτησαν «Θερμοπύλες» και έγιναν πυλώνες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

Οι περισσότεροι μοναχοί των αδελφών μοναστηριών της Παναγίας της Ρούστιανης και του Προφήτου Ηλία παραμένουν άγνωστοι. Γνωστοί σ’ εμάς από τα έγγραφα της Επισκοπής Φθιώτιδας είναι οι εναπομείναντες  μετά τη διάλυση των μοναστηριών το 1835 Δαμιανός , Δαμασκηνός, Νικηφόρος, Ιωαννίκιος και Γεράσιμος του μοναστηριού του Προφήτη Ηλία και Δαυίδ και Γερμανός του μοναστηριού της Παναγίας της Ρούστιανης.

Στην επιμνημόσυνη δέηση ο Παπαγιώργης εμνημόνευσε όχι μόνο τα ονόματα των ανωτέρω μοναχών αλλά αναφέρθηκε και στα ονόματα των διατελεσάντων μοναχών τα οποία γνωρίζει μόνο ο Θεός.

Ως άνθρωποι οι ανωτέρω μοναχοί στην επίγεια ζωή τους με τις ανθρώπινες αδυναμίες τους ημάρτησαν στο Θεό. Ας παρακαλέσουμε θερμά τον πολυεύσπλαχνο Κύριο και Θεό μας να συγχωρήσει τις αμαρτίες τους και να αναπαύσει τις ψυχές τους.

Pin It