Get Adobe Flash player

panagia        

 γέννησίς σου Θεοτόκε, χαρὰν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γὰρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστὸς ὁ Θεὸς ἡμῶν, καὶ λύσας τὴν κατάραν, ἔδωκε τὴν εὐλογίαν, καὶ καταργήσας τὸν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωὴν τὴν αἰώνιον.

Θεοτοκωνύμιο: Παναγία Ρουστιανίτισσα

Η εκκλησιαστική και λαογραφική παράδοση επεδαψίλευσε στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας άπειρα τιμητικά Προσωνύμια, τα θεοτοκωνύμια. Η προσωνυμία της Θεοτόκου Μαρίας, της αγιωτέρας των αγίων, με τη λέξη Παναγία έχει καθιερωθεί στο ελληνικό λαό ως η συνηθέστερη επίκληση του ονόματός Της.

Τα θεοτοκωνύμια προέρχονται από διάφορες αιτίες, οι κυριότερες των οποίων είναι οι παρακάτω:

Περισσότερα

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ ΡΟΥΣΤΙΑΝΗΣ

Το μοναστήρι της Παναγίας της Ρούστιανης («Γενέσεως της Θεοτόκου»), ιδρύθηκε επί τουρκοκρατίας (πιθανώς γύρω στον ΙΕ’ αιώνα), από μοναχούς που βρήκαν καταφύγιο στα βουνά της παραποτάμιας Ρουστιανίτικης γης, απέναντι από τον οικισμό Κανάλια.

Περισσότερα

Untitled 1

ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

(για το Μοναστήρι της Ρούστιανης)

Του Γιάννη ΚουτσοκώσταΚουτσοκώστας Γιάννης resize

            Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρξαν μοναστήρια που πέρασαν στις σελίδες της Ιστορίας μας με χρυσά γράμματα για την πλούσια εθνική προσφορά τους. Υπήρξαν όμως και μοναστήρια τα οποία, αν και πρόσφεραν σημαντικές υπηρεσίες στον υπόδουλο Ελληνισμό και στον απελευθερωτικό αγώνα για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού, έμειναν στην αφάνεια και λησμονιά.

Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει και το Μοναστήρι της Ρούστιανης. Για πολλούς είναι άγνωστο το μοναστικό και ιστορικό πρόσωπο του Μοναστηριού. Ό,τι σχετίζεται με την ίδρυση και λειτουργία του Μοναστηριού χάνεται στην αχλύ του χρόνου. Δεν υπάρχει ένα τεκμηριωμένο ιστορικό κείμενο που να αναφέρεται στην ιστορία του μοναστηριού της Ρούστιανης. Το γεγονός αυτό οφείλεται σε δύο σημαντικούς παράγοντες:

Περισσότερα...

Τα κοιμητήρια στο Μοναστήρι της Ρούστιανης

Του Γιάννη ΚουτσοκώσταΚουτσοκώστας Γιάννης resize

            Με το θάνατο που είναι το οδυνηρότερο αποτέλεσμα της αμαρτίας επέρχεται ο χωρισμός του σώματος από την ψυχή. Το μεν σώμα ως φθαρτό και υλικό μέρος εισέρχεται στη Γή από τη οποία προήλθε η δε ψυχή ως ζώσα και αθάνατη πορεύεται στις μονές αιώνιας ζωής όπου ορίζει η Θεία Κρίση.

Περισσότερα...

ΠΟΙΜΕΝΙΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ

(πλησίον του Μοναστηριού της Παναγίας της Ρουστιανίτισσας)

Του Γιάννη ΚουτσοκώσταΚουτσοκώστας Γιάννης resize

            Στις δραστηριότητες επιβίωσης των μοναχών και το περιοίκων του Μοναστηριού της Ρούστιανης έγινε εκτενής αναφορά στην αιγοπροβατοτροφία κατά την προεπαναστατική περίοδο. Το γεγονός ότι πάσα ζωική ή φυτική παραγωγή υπόκειταν σε υψηλή φορολογία από τους Τούρκους αποθάρρυνε τους ιδιώτες περιοίκους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Έτσι το Μοναστήρι με τα προνόμια που απολάμβανε ανέπτυξε και αυτή τη δραστηριότητα επιτυχώς. Χιλιάδες αιγοπροβάτων συντηρούσαν οι μοναχοί με τη βοήθεια των τσοπάνηδων περιοίκων. Όμως φρόντιζαν να είναι διασπαρμένα σε ολιγάριθμα κοπάδια για να μπορούν εύκολα να τα συντηρούν και σε περίπτωση κινδύνου να τα μετακινούν αποτελεσματικά σε ασφαλές καταφύγιο που ήταν το Κρυφό.

Περισσότερα...

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ

Ο Θρησκευτικός Σύλλογος «Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΣΤΙΑΝΗΣ» αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια τους:

Α.   Συλλειτουργούς Ιερείς που τέλεσαν τον όρθρο και τη Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό της γεννήσεως της Θεοτόκου στις 8 Σεπτεμβρίου 2018 στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Ρούστιανης, ήτοι:

  1. Τον Ιερέα Δημήτριο Κυρίτση, Αρχιερατικό Επίτροπο που τίμησε με την παρουσία του τη θρησκευτική πανήγυρη
  2. Τον ιερέα της ενορίας Αγίας Παρασκευής Σπερχειάδας Γεώργιο Δημαρά
  3. Τον ιερέα της ενορίας Αγίου Νικολάου Λευκάδας Γεώργιο Γιαννοθανάση
  4. Τον ιερέα των ενοριών Αγίων Αποστόλων Πιτσίου και Αγίας Παρασκευής Παλαιοχωρίου Ιωάννη Σουφλερό
  5. Τους ιερείς του χωριού μας Παπαγιώργη Δερνίκα και Παπασπύρο Τσιόκα για τη συμμετοχή τους στον ανωτέρω εορτασμό.
Περισσότερα...

μοναστήρι πρόσκληση2

Εκκλησιαστικά Ακούσματα

Get Adobe Flash player